Archive for the ‘Uncategorized’ Category

SAS competition 2011

Monday, October 31st, 2011

halfmoon29 FIN

halfmoon GREENHOUSE

Above are images of our entry to a competition to redesign a campus building at Singapore American School. We worked as design consultants; the architects were Ong Ker Shing Architecture. The existing semi-cylindrical classroom block was covered in rather clumsy 1970s-style brise-soleil (which was actually built in the mid-1990s). Our scheme added an additional level of rooms, while cloaking the entire composition in a system of timber louvers. The latter were adjusted to incorporate an optical effect, a sort of clouded pattern akin to the “flowers” of ink dropped into water.

SAF here and gone

Monday, October 31st, 2011

SAF elevations skyline2

Just a quick follow-up on the interesting and somewhat spectral phenomenon that was the Singapore Arts Festival Village 2011. As mentioned below, the project was a dream-like tent city that was built in Esplanade Park to house the various programs and performances of the Festival. It was designed as a meandering skin of the informal scaffolding seen in many of Singapore’s more humble construction sites. Posts of bitangor timber were lashed to cover a “village” of irregular forms–memory figures, in fact–which were then canvased internally and lit. A large floor of old timber battens was placed above the grass, and a strange kind of urbanism presented itself for a month: too formal to be an event tentage, and yet not finished to the standard that Singapore expects of its public spaces. A kind of shanty for the arts. You can see the overall elevation above, and some images from the built result below.

1

2

3

The SAF Village provoked some interesting reactions, in particular from a number of Singaporean artists who felt that its appearance and semi-formalized aspect had a kind of surreal effect. Of course, we were happy to hear this. The Village was also described in the September issue of Monocle Magazine.

Black Rabbit

Thursday, May 5th, 2011

P1210759-edited-SM1

Just one of many installations that we are doing for this year’s Singapore Arts Festival. We are designing a temporary village to house the event, a kind of lantern city of wood and canvas buildings. All of them are what Dave Hickey calls “sophisticated duh”–a kind of beautiful crudeness. The Black Rabbit is a Hejduk-esque folly for the children’s portion of the village. We will post images of the rest as it comes up. MORE PHOTOS

Nest

Thursday, May 5th, 2011

SM shop drawing_artwork 2

SM P1190951

The nests are a pair of large-scale steel installations for the 8 Nassim Hill project, near Orchard Road in Singapore. We were the landscape architects for this project, but we came to do a number of highly detailed and specialized works in various areas (such as the Lantern Benches, below). Shown above is the cut-line drawing for the fabrication of Nest 1, as well as the finished piece for Nest 2. The diameter of each is 3 meters. MORE IMAGES

Icebergs

Thursday, May 5th, 2011

SM P1210360

We are finishing the prototyping process on a series of tetrahedral forms that will be installed at the roof garden of a new condominium in Singapore. These are large fiberglass units, and will float in a shallow pool. They are translucent, and designed to glow white. We are the landscape architects for the project; the building is being designed by our friends at FARM. MORE PHOTOS

Emerald Hill House

Tuesday, November 9th, 2010

_75D9131 DOUBLE SM

We’ve recently completed design consultancy services—with Ong Ker Shing Architecture as architects—for a house in the Emerald Hill neighbourhood of Singapore. It’s a residence for a family that we have gotten to know well over the course of the last two years. The client has been very supportive of a fairly unconventional scheme, in particular a counterintuitive approach to the house’s rear “block.” The latter is extremely dense with private program, and light and view were heavily constrained by the presence of party walls on both sides (as well as the brutally noisy and unhappy-looking CTE Expressway immediately behind). The rear facade becomes unusual through a technique developed to mitigate this problem. Windows serving rooms of a more private nature are rotated perpendicular to the elevation, and the geometry of the surface “kinks” to accommodate these. The interior distribution is likewise rather complex, a hive of rooms, light wells and vertical circulation. There are MORE IMAGES after the jump.

“Easy Exotic,” Morocco

Tuesday, November 9th, 2010

front view

This is an installation that we’ve been working on for the Transculturelles, which is an annual selection of art and architectural installations in a former abattoir in Marrakech. We had been invited to participate in the inaugural event last year–with Atelier Bow Wow and some other of our favorite design teams–but the schedule was a little too tight. Our project attempts to reimagine a very un-cool decorative element, namely the beaded curtain. This is used to create a hanging Moorish arch, which will deform and distort with the breeze. CLICK THROUGH FOR MORE IMAGES or DOWNLOAD the PDF.

Radiator House

Wednesday, July 14th, 2010

30c WOW BLOG

This is a new design for a ground-up freestanding house on an empty site in Singapore. It is large, and figured as several overlapping houses that sit side by side. This has partly to do with an existing local typology, which has emerged as a response to very long and narrow sites. Instead of being figured as one long building, the house is expressed as smaller pavilions put side by side that, nonetheless, struggle to retain the sense of being a single entity. It’s a freaky ambiguity, and one that we have been interested in for some time. The Radiator House occupies one of these sites, so we were very ready to engage the problem ourselves. The name of the house refers to an unusual screening system, in which a metal mesh at the facade is warmed by the sun, and thus provides a solar coil for hot water. We were the design consultants; Ong Ker Shing Architecture were the architects. We have prepared a PDF with a full description of the project and images here: DOWNLOAD.

SP Cloud Screen

Wednesday, July 14th, 2010

P1160525 (Large) CROP 2 SM

Yet another intervention at Singapore Poly–this time a series of metal and aluminium screens. This was designed with a quite subtle transformation that lends the screen the impression of a clouding in the middle; this allows it to obscure the concrete stair behind. This is done by manipulating the angle of the return at the upper side of the small mullions. These get “thicker,” by means of a fold that extends upward. It is a version of the technique that we developed for Mandarin Gallery, which will be used (most likely) at the Nassim Hill project. This was done in collaboration with The Architects Circle, term architects for SP.

Lantern Benches

Tuesday, July 13th, 2010

DSC_1056-CROP-BLOG

These benches have been installed on site in our landscape at 8 Nassim Hill. It is interesting to see them at full scale, as each is made from solid wood. These were cut into segments from huge pieces of ballast used in shipping. The raw dimensions were nearly 800 by 800 centimeters. Basically, each is a part tree, abstracted into a rhomboid form and cut with fine, sharp grooves. The metal inserts are steel, with a slightly bronzed finish coating. As the name implies, these are lit from within at night. MORE IMAGES.